lördag 20 december 2008

Kärlek, oliver och timjan



Har lånat boken Kärlek, oliver och timjan av Anna och Fanny Bergenström på bokbussen. Och jag blir helt tagen av den. Så mycket vackra bilder och goda recept. Nu såg jag att boken fanns på Adlibris till ett väldigt bra pris. Det blir till att beställa ett exemplar, kan ju inte låna den från bokbussen i all evighet.



Har hittat ett recept på hårtbröd som jag testat att baka, senast i morse faktiskt. Tänkte dela med mig av det här nedan.

Dag 1 börjar man med att smula 1/2 pkt jäst i en bunke. Till det tillsätter man 1 msk honung samt 2 tsk salt samt 6 dl vatten och rör om. Sedan häller man i 6 dl grovt rågmjöl och blandar ihop. Täck degbunken ordentligt och låt stå framme i rumstemperatur tills nästa dag.

Dag nummer 2 tillsätter man 1 msk stött kummin som blandats med 6 dl grahamsmjöl och tillsist 1-3 dl vetemjöl. Dela i 12-14 bitar som kavlas ut med först vanlig slät kavel och sist kruskavel. Strö ut lite sesamfrön på bakbordet då man kavlar ut. Det behövs mycket mjöl när man kavlar ut! Lägg två kakor på varje plåt och grädda direkt utan att jäsa i cirka 8-12 minuter i 225-250 grader.

Ett gott bröd som jag tänkte stila med på julbordet =) Annars kan man alltid kika in på Bagarstugan där det finns en massa smaskigt och mycket vacker och julig inspiration hittar Ni hos Guldkant på livet. Må så gott allihopa och glöm inte tända det fjärde ljuset imorgon. // Maria

söndag 14 december 2008

Tredje advent!

Tänk att snart är det jul! Vad fort tiden går. Tack allihopa för goa kommentarer om mina halsdukar, det värmer ska Ni veta. (precis som halsdukarna) Är det någon som är intreserad av en halsduk så får ni höra av Er.
Tänkte att jag skulle visa Er lite bilder.

En gammal ängel åker fram varje jul


Ny för i år är Bertil som han heter, en tuffing som får stå ute och vakta










Den här tomten hänger utanför mitt köksfönster.

Snart är det dags att plocka fram resten av julpyntet. Så katten får något mer att leka med. Jag har en liten adventsgran i hallen som han "plockar av". Må så gott allihopa och fortsatt trevligt julpysslande. // Maria



måndag 8 december 2008

Stickning som metod.....

Som en del av Er vet så är stickning lite av en passion för mig. Läste nyligen i Expressens söndagsbilaga: ”Dämpa din oro och ångest. Därför fungerar stickterapin”. Vet inte riktigt om jag lidit av något innan jag började sticka men kan bara hålla med att stickning har många fördelar. I artikeln säger man att det är avkopplande, det ökar kreativiteten och det sätter fart på hjärnan. Vilka spår det haft på mig får jag överlåta till andra att bedöma.

Dock stickar jag endast halsdukar, eller sådant som bara stickas fram och tillbaka, eftersom jag ännu inte lärt mig att läsa dessa invecklade stickbeskrivningar. Det har blivit några halsdukar, har inte hållit räkningen men jag skulle kunna tänka mig att jag har gjort bortåt 20 stycken. De flesta har jag behållit själv men en del har jag gett bort. Tänkte att jag skulle visa Er några av mina nystickade alster här nedanför.

Här är några av mina nyaste halsdukar, överst syns också en tovad väska.



En av halsdukarna som jag håller på med just nu. Tycker att det passar bra med en stark färg till det gråa och svarta




Här har vi två halsdukar i bruna nyanser. Ett litet avbrott från alla de svarta halsdukar som jag har

En liten finare halsduk som man gärna kan ha över axlarna om man nu skulle på galej!

Visst är det skönt med en värmande halsduk nu när det är kallt! Må så gott allihopa och se till att inte frysa. / Maria

torsdag 4 december 2008

Favorithörn..

... hemma hos mig! Tänkte att jag skulle visa Er lite av mina saker. Har inga proffsådror, men vissa saker tycker jag ändå kan visas upp.


Ett bokmärke som min farmor fick när hon var liten, vilket borde betyda att det är ganska gammalt.






Här en liten hörna i köket med olika saker som kan behövas vid matlagning.







Vackra olivburkar! Synd nog så tycker jag inte om oliver, de ser ju så goda ut.







En gammal våg tillsammans med några gamla burkar. (som jag håll på att slänga) Vågen är en av favoriterna.




Lite av mina saker som jag trivs bra med. Eftersom vi hyr huset än så länge så har vi inte gjort så mycket men lite pyssel har jag ändå lyckats med.

Ha det så bra allihopa. // Maria